Verschillend. Uniek. Respectvol.
Tip: lees op onze homepagina de basisinfo over de Diversiteitsweek
Eerste editie van de Diversiteitsweek vindt plaats in 250 scholen doorheen Vlaanderen en Brussel
Wat is de Diversiteitsweek?
De Diversiteitsweek is een nieuwe sensibiliseringscampagne, georganiseerd door Iedereen Divers vzw, die vanaf dit jaar elke derde week in mei plaatsvindt (in 2025 van 12 tot 18 mei). Op verscheidene plaatsen wordt dan gedurende een week lang, iedere dag een andere vorm van diversiteit in de kijker gezet.
Met de Diversiteitsweek zorgen we voor het beter bespreekbaar maken van diverse vormen van diversiteit, zodat zoveel mogelijk mensen zich betrokken voelen. Op deze manier kunnen we schadelijke polarisatie helpen verminderen. We streven ernaar dat iedereen in al zijn diversiteit zichzelf kan zijn, met respect voor elkaar.
De maand mei
De Diversiteitsweek vindt plaats in mei omdat er dan in die maand een aantal belangrijke (internationale) dagen zijn:
Daarnaast is de maand mei ook de Europese Maand van de Diversiteit waarbij de Europese Commissie organisaties en bedrijven oproept om in heel Europa het belang van diversiteit en inclusie in de samenleving en op de werkplek te beklemtonen.
Heel de samenleving
De Diversiteitsweek vindt niet alleen plaats in het onderwijs, maar in heel de samenleving, waaronder: lokale besturen, sportverenigingen, woonzorgcentra/dienstencentra en ziekenhuizen.
Doordat steeds meer domeinen/sectoren in de samenleving (spontaan) willen deelnemen aan de Diversiteitsweek, zal deze ook een steeds grotere en positieve impact hebben op de gehele samenleving.
Samenwerkingen
Iedereen Divers vzw werkt samen met 44 lokale besturen (waaronder de centrumsteden Antwerpen, Brugge, Gent, Kortrijk, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas), hogescholen en universiteiten (AP Hogeschool, Karel De Grote Hogeschool en VUB), Sportieq, Out For The Win, Atletiek Vlaanderen en COC Nederland. Als landelijke vereniging zijn we ook aangesloten bij çavaria.
-------------------------------------------------
(Einde persbericht)
Lokaal bestuur Sint-Katelijne-Waver
"Van 12 tot 18 mei vragen we extra aandacht voor diversiteit in onze gemeente. Die week vinden er acties en activiteiten plaats om gesprekken over het thema op gang te brengen. Praten helpt immers om verbinding te creëren. Ontdek wat er te beleven valt en hang onze poster voor je raam."
Meer info: https://www.sintkatelijnewaver.be/week-van-de-diversiteit
Contactpersoon:
marlies.verbruggen@sintkatelijnewaver.be
015 30 50 59
Provincie Antwerpen
Lokaal bestuur Antwerpen
"Ook Antwerpen doet mee, want samen bouwen we aan een Antwerpen waar iedereen 100% zichzelf kan zijn. Dit jaar nemen 15 jeugdverenigingen mee aan de PAARS-campagne en 45 scholen (lager en middelbaar) aan de Diversiteitsweek."
Kasterlee - Sancta Maria Kasterlee
"Op de school gaan volgende activiteiten door:
De quiz vindt plaats aan het einde van het 4delesuur (11u50). We kunnen enkele leerlingen van het 1steen 6dejaar voorbereiden op een interview. Aansluitend zal er tijdens de middagpauze (12u-12u50) animatie zijn op de speelplaats met muziek in het thema van diversiteit. Dan worden ook de tattoos gezet. De leerlingen worden die middag ook allemaal getrakteerd op een regenboogijsje."
Contactpersoon:
Annelies Pauwels (Leerkracht)
annelies.pauwels@kogeka.be
014 85 00 46
Antwerpen - Merksem - KNMC Groenendaal
"Wij organiseren op woensdag 14 mei een 'diversiteitsdag'. De leerlingen mogen dan in culturele kledij naar school komen. We spelen ook muziek. Daarnaast zijn de leerlingen van de tweede graad vrijgeroosterd voor workshops. Deze (37!!) workshops omvatten alle vormen van diversiteit (workshops / culturele kledij / culturele muziek / religieuze tekens). Ik geef enkele voorbeelden: introductie gebarentaal, inlevingssessie autisme, introductie Spaans, gender en feminisme, LGBTQ+, moskeebezoek, islamexpert, vol-au-vent maken, ..."
Contactpersoon:
Dries Boudewijns (Dries Boudewijns - Groenendaal 2)
dries.boudewijns@knmc.be
0493563566
Lokaal bestuur Willebroek
"Willebroek viert voor het eerst Diversiteitsweek – een week vol verhalen, verbinding en respect
Deze week wil diversiteit zichtbaar maken in al haar vormen en inzetten op verbondenheid, inclusie en respect.
Streetportraits by Herman
Tijdens deze week lanceert de gemeente een bijzonder project: Streetportraits by Herman.
Elke dag van 12 tot 18 mei delen we via onze sociale mediakanalen een krachtig portret en het persoonlijke verhaal van een Willebroekenaar.
Samen de regenboogvlag hijsen
Samen met inwoners en vertegenwoordigers van de LGBTQI+-gemeenschap hijsen we de regenboogvlag aan het administratief centrum
op donderdag 15 mei. Ook op andere locaties van onze gemeente zal de regenboogvlag wapperen.
Boekenstand in de bibliotheek
Wie zich verder wil verdiepen in de thema’s van Diversiteitsweek kan vanaf15 tot 30 mei terecht in de bibliotheek, waar een themastand een zorgvuldig samengestelde selectie boeken aanbiedt rond de vijf centrale thema’s.
Go! Atheneum Willebroek stimuleert dialoog op school
Ook jongeren doen mee: het Go! Atheneum Willebroek betrekt haar leerlingen actief bij de Diversiteitsweek.
Met campagnemateriaal van Iedereen Divers vzw – zoals polsbandjes, affiches en stickers – willen we gesprekken op gang brengen zodat jongeren leren om elkaars verschillen te begrijpen en te waarderen."
Contactpersoon gemeente Willebroek:
03 866 91 04
0471/88 75 99
Lokaal bestuur Kasterlee
"SMIK neemt als secundaire school in Kasterlee deel aan de Diversiteitsweek.
Op maandag 12 mei is het college aanwezig bij aanvang van de schooldag om de gekleurde bandjes uit te delen aan de leerlingen die toekomen. Daarnaast werd er onlangs een bestaand zebrapad aan de school voorzien van regenboogkleuren. Dit zebrapad dienen de leerlingen dagelijks te gebruiken (verbinding fietsenstalling – schoolgebouwen én verbinding tussen 2 schoolgebouwen)."
Contactpersoon:
Nele Verpoucke (Stafmedewerker mens & maatschappij)
nele.verpoucke@kasterlee.be
0478 56 42 89
Mechelen - Thomas More (Campus De Vest)
Contactpersoon:
Jarne Van Overmeiren (Projectmedewerker Inclusie & Diversiteitsbeleid)
jarne.vanovermeiren@thomasmore.be
Provincie Oost-Vlaanderen
Sint-Niklaas - SBSO Baken
"We zijn een school voor buitengewoon secundair onderwijs, dit wil zeggen dat wij niet werken met 'graden', maar met opleidingsvormen, gedifferentieerd volgens cognitieve, emotionele en fysieke mogelijkheden. Dit zorgt ervoor dat wij met een andere bril zullen kijken naar concrete acties. Ik bekijk deze dan ook graag verder met de verschillende teams. Qua acties versieren we bijvoorbeeld graag onze zorgafdeling met al het PAARS materiaal. We laten leerlingen van OV4 een standje bemannen de hele week of op de PAARSE dag waar er muziek zal worden gespeeld. De leerlingen nemen dit zelf in handen, plaatsen dan ook tattoos of delen flyers uit. In OV2 zal in de lesen GASV die week extra worden ingezet op de verschillende thema's."
Sint-Niklaas - Broederschool Eerste Graad
"We werken rond het thema 'Anders zijn' met de leerlingen uit het eerste jaar. Er staan verschillende activiteiten gepland: bezoek aan VLOS (uitleg over wat VLOS is + getuigenis van vluchtelingen), getuigenissen van ouders/hulpverleners over mensen met een beperking, inleefmoment: met rolstoelen op wandel in Sint-Niklaas (lln ervaren de beperkingen van de stad), hoe is het om lessen te volgen met een leerstoornis (leerlingen krijgen een inleefles over de voor- en nadelen van leerstoornissen).
We sluiten de week af met een picknick voor verdraagzaamheid op vrijdag 16/05. Dit alles in de sfeer van sharing is caring én met de hele eerste graad.
De speelplaats wordt gezellig aangekleed, de bandjes worden uitgedeeld, er is heel wat lekkers te verkrijgen aan democratische prijzen.
Los van dit project wordt aan de leerkrachten godsdienst gevraagd om les te geven over LGBTQ. Omdat we weten dat dit niet voor iedereen een eenvoudige opdracht is, organiseren we een vorming voor leerkrachten. De vorming 'Omgaan met LGBTQ en weerstand in de klas' vindt plaats op school onder leiding van Els Verbeelen van VZW Kliq.
We denken er ook over na om een 'durf te vragen' te organiseren voor enkele klassen van het tweede jaar. Dat staat nog niet op punt en we willen het vooral uitproberen met beperkte klassen."
Sint-Niklaas - PORTUS Berkenboom
"Tijdens de Diversiteitsweek organiseren we de PAARS-dag."
Sint-Niklaas - CDO Newton
"Tweede graad: identiteit, seksuele oriëntatie en gender posters/kunst maken in de klas en deze ophangen in de school, gesprekken aangaan tijdens lessen PAV, ...
Derde graad: thema diversiteit aankaarten binnen PAV a.d.h.v. het PAARS-magazine en hierrond werken bv door verhalen, filmpjes, stellingen. In de volledige school: quotes schrijven op ramen, themabord rond diversiteit maken op de buitenruimte."
Sint-Niklaas Broederschool Biotechnische en Sport
"Eerste graad: alle thema's: mensenbib over de hele school: verschillende sprekers komen met hun verhalen, ervaringen en activiteiten zodat leerlingen kunnen kennismaken met allerlei vormen van diversiteit
socio-economisch: educatie tijdens coachlessen en godsdienst, filmforum
etnisch-cultureel: mensenbib: mensen van andere origine delen hun ervaringen, cultuur, kooktalent ...
seksuele oriëntatie: interactieve/educatieve les adhv campagnemateriaal
Tweede graad: alle thema's: mensenbib over de hele school: verschillende sprekers komen met hun verhalen, ervaringen en activiteiten zodat leerlingen kunnen kennismaken met allerlei vormen van diversiteit.
enkel 2de graad A-finaliteit: Deze thema's worden in de lessen PAV opgenomen adhv campagnemateriaal.
Derde graad: mensenbib over de hele school: verschillende sprekers komen met hun verhalen, ervaringen en activiteiten zodat leerlingen kunnen kennismaken met allerlei vormen van diversiteit."
Sint-Niklaas - Berkenboom Humaniora
"Eerste graad: LGBTQ bewustwordingsspel en regenboogslingers maken
Tweede graad: LGBTQ toneelvoorstelling en bewustwordingsspel
Derde graad: Gesprekken in kleine groepen met LQBTQ' ers en woordenschatoefeningen
Volledige school: Fototentoonstelling in de gangen."
Sint-Niklaas - SJKS
"Eerste, tweede en derde graad: Eerste brainstorm: leerlingen ontwerpen een themaposter; quotes van leerkrachten; quiz via Smartschool; ...
Derde graad: We willen een themaweek rond het thema 'Jezelf zijn' lanceren. Toegegeven, dat is heel pril, want de werkgroep is nog maar net boven de doopvont gehouden."
Lokaal bestuur Geraardsbergen
"Het Lokaal Bestuur Geraardsbergen doet van maandag 12 mei tot zondag 18 mei mee met de Diversiteitsweek. Tijdens deze week verlegt de stad de focus van het ‘anders zijn’ op de schoonheid van de verscheidenheid. Dat wordt in de kijker gezet met verschillende activiteiten waarbij diversiteit en verbinding centraal staan.
Meer info: https://www.geraardsbergen.be/diversiteit"
Lokaal bestuur Eeklo
"Verschillende Eeklose scholen nemen deel aan Diversiteitsweek. Van 12 tot 16 mei werken een aantal klassen rond zelfgekozen diversiteitsthema’s, afgestemd op de noden binnen hun klas of schoolomgeving.
Ook het Lokaal Dienstencentrum Zonneheem draagt zijn steentje bij, op vrijdag 9 mei opent daar een LGBTI+-fototentoonstelling. Er is ook een originele actie voor bezoekers: zij ontvangen gelukskoekjes met inspirerende boodschappen rond diversiteit en inclusie.
Aansluitende acties vind je hier."
Contactpersoon:
lisa.moerman@eeklo.be
0474 84 76 08
Gent - AZ Jan Palfijn
"Het AZ Jan Palfijn zal in samenwerking met de interculturele dienst van het ziekenhuis de Diversiteitsweek onder de aandacht brengen met o.a. een stand aan het onthaal. Ook worden de textielstickers van de Diversiteitsweek uitgedeeld aan bezoekers en personeel."
Contactpersoon:
Filip Pergoot
filip.pergoot@janpalfijngent.be
09 224 84 61 (maandag tot en met donderdag)
Gent - Hotelschool Gent
"Op onze school gaat iedere leerling z'n eigen vlaggetje ontwerpen met telkens een diversiteitsboodschap (die allemaal vasthangen aan een vlaggenlijn). Zo zetten we diversiteit op een leuke manier in de kijker."
Contactpersoon:
Jeroen De Leenheer
jeroen.deleenheer@onderwijs.gent.be
0478962773
Gent - HOGENT
"Voor IDAHOT hebben wij in samenwerking werking met Thomas De Smet een 'Queer Open Mic" georganiseerd.
Deze avond zal gevuld zijn met studenten die een stuk tekst, poëzie, muziek, etc. komen voorbrengen in het teken van inclusie en diversiteit. De activiteit gaat door op 14 mei in zaal NEST op campus Schoonmeersen vanaf 18u.
Daarnaast hebben wij vorig jaar een interessant gesprek gehad met Tilke Wouters, DEI expert, die we hebben opgenomen en misschien dit jaar kunnen gebruiken om waardevolle lessen mee te geven aan de studenten over inclusie en diversiteit."
Contactpersoon:
Karen Van Bastelaere (Duurzaamheidscoördinator)
karen.vanbastelaere@hogent.be
0489 57 46 28 & 04
Persverantwoordelijke:
Isabelle Claeys
isabelle.claeys@hogent.be
0476 27 22 87
Provincie West-Vlaanderen
Lokaal bestuur Harelbeke
"In Stad Harelbeke hijsen we opnieuw 7 regenboogvlaggen. Daarnaast gaan ze op onze middelbare school ook aan de slag met het diversiteitspakket."
Contactpersoon:
Eline Eggermont (Deskundige Welzijn)
Eline.Eggermont@welzijnharelbeke.be
0473 56 71 14
Roeselare - MSKA Campus Groenestraat
"Elke leerling en leerkracht wordt gevraagd om op vrijdag 16 mei OF in traditionele kledij OF in het paars OF in een outfit die de eigen identiteit benadrukt naar school te komen (denk aan gender, sport, hobby, jeugdbeweging, afkomst....).
Op de campus Groenestraat voorzien we in de weken ervoor verschillende activiteiten voor de leerlingen BSO, DV en de OKAN klassen op de campus. Tijdens de workshops gaan leerlingen uit het regulier én leerlingen Okan samen aan de slag.
Activiteiten tijdens de Diversiteitsweek:
Vrijdag 16 mei
Voormiddag: eerste graad street art wandeling in Roeselare, tweede graad multiculturele quiz op school, klasgroepen worden gemengd met Okan.
Namiddag: picknick en randanimatie."
Contactpersoon:
Cindy Jonckheere (Gelijke Onderwijskansen)
gelijkeonderwijskansen@mskaroeselare.be
0470 / 622 962
Lokaal bestuur Gistel
"Op maandag 12 mei staat stad Gistel op de markt met een stand met materiaal van de diversiteitsweek (buttons, polsbandjes, enz.)."
Contactpersoon:
Sarah Strumane (Maatschappelijk werker)
Sarah.Strumane@gistel.be
059 79 51 70
Lokaal bestuur Menen
"Vanuit Stad Menen organiseren wij tijdens de Diversiteitsweek een sensibiliseringcampagne voor medewerkers en inwoners. We willen hiermee duidelijk maken dat haat en discriminatie geen plaats hebben in onze samenleving. We willen tonen dat we een verdraagzame en warme stand zijn waarbij iedereen zichzelf mag zijn.
In plaats van ‘anders zijn’ wordt de nadruk gelegd op verbinding en inclusie en leert iedereen de schoonheid van elkaars verschillen zien.
We verspreiden campagnemateriaal op zes centrale locaties in onze stad. Daarmee willen we medewerkers én inwoners op een toegankelijke manier laten kennismaken met de waarden achter IDAHOT.
Wat zit er in het campagnepakket?
Daarnaast worden op 17 mei 2025 ook de regenboogvlaggen aan publieke gebouwen gehangen in het kader van IDAHOT."
Contactpersoon:
Lieslot Tournicourt (Deskundige integratie)
lieslot.tournicourt@menen.be
056 529 229
Lokaal bestuur Izegem
"Naar aanleiding van IDAHOT, de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie, tippen we een inspirerende lezing!
Riadh Bahri komt op 22 mei naar ’t Sok in Kachtem om te vertellen over zijn boek ‘Uit de kast, in de kast’.
Tickets kosten 5 euro en zijn verkrijgbaar via de webshop van de stad Izegem: www.izegem.be/webshop."
Contactpersoon:
Sarah Strumane (Maatschappelijk werker)
Sarah.Strumane@gistel.be
059 79 51 70
Brussel Hoofdstedelijk Gewest
Lokaal bestuur Anderlecht
"Zes Nederlandstalige Anderlechtse scholen doen mee met de Diversiteitsweek (klik hier voor het overzicht).
In de Nederlandstalige bibliotheek kan iedereen die openstaat voor alle vormen van diversiteit terecht
om er een gratis polsbandje of button met de slogan “Samen. Verschillend. Uniek. Respectvol.” te
krijgen."
Contactpersoon:
Melissa Morales Magri
0494 57 79 44
Aalter (welzijn@aalter.be)
Anderlecht (egalitedeschances@anderlecht.brussels)
Antwerpen (katja.schulz@antwerpen.be)
Avelgem (ann.schellaert@avelgem.be)
Beernem (tanja.verstraeten@beernem.be)
Beveren - Kruibeke - Zwijndrecht (jerry.vanvossel@gemeentebkz.be)
Bocholt (joeri.essers@bocholt.be)
Boom (gerrit.Bernaerts@boom.be)
Brugge (babet.Brilleman@brugge.be)
Dessel (lotte.vangenechten@dessel.be)
Diest (jose.gonzalez@diest.be)
Dilsen-Stokkem (Lies.Adriaens@dilsen-stokkem.be)
Duffel (femke.currinckx@duffel.be)
Eeklo (lisa.moerman@eeklo.be)
Erpe-Mere (Joni.Gerard@erpe-mere.be)
Geel (Nele.Dutry@geel.be)
Gent (Griet.DeBaecke@stad.gent)
Geraardsbergen (barbara.desmet@geraardsbergen.be)
Gistel (Sarah.Strumane@gistel.be)
Harelbeke (eline.Eggermont@welzijnharelbeke.be)
Heist-op-den-berg (ines.wuyts@heist-op-den-berg.be)
Izegem (lisa.declerck@izegem.be)
Kasterlee (onderwijs@kasterlee.be)
Koekelare (daphne.broidioi@koekelare.be)
Kortrijk (lee.Blomme@kortrijk.be)
Lede (jeugd@lede.be)
Liedekerke (riet.vannyvel@liedekerke.be)
Lommel (an.geebelen@lommel.be)
Maasmechelen (bieke.huygh@maasmechelen.be)
Menen (Lieslot.Tournicourt@menen.be)
Niel (daisy.berben@niel.be)
Ninove (Tiffanny.DHoker@ninove.be)
Oostende (Raina.Minhas@oostende.be)
Overijse (Inge.Cobbaert@overijse.be)
Roeselare (silla.callewaert@roeselare.be)
Sint-Katelijne-Waver (marlies.verbruggen@sintkatelijnewaver.be)
Sint-Niklaas (karen.vandorsselaer@sint-niklaas.be)
Vilvoorde (Hagar.Sakkaki@vilvoorde.be)
Vorselaar (veronique.bakelants@vorselaar.be)
Waregem (isabelle.demeyere@waregem.be)
Westerlo (kim.salien@westerlo.be)
Willebroek (Khadija.Darrag@willebroek.be)
Wuustwezel (ilse.leemans@wuustwezel.be)
Zwevegem (Griet.Vandeburie@zwevegem.be)
Diversiteitsweek is een initiatief van Iedereen Divers vzw - info@iedereendivers.be